Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας, με σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται στη μέση του λαιμού μπροστά από την τραχεία. Παράγει και εκκρίνει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τον μεταβολισμό.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει κυρίως την Τ4 ενώ η Τ3 προκύπτει ουσιαστικά από τη μετατροπή της Τ4 σε Τ3 περιφερικά στους ιστούς. Οι ορμόνες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Έχουν δράση σε όλα τα όργανα ώστε να δίνουν το σωστό “ρυθμό” λειτουργίας για παράδειγμα στην καρδιά, το έντερο, τον εγκέφαλο, αλλά και στο μεταβολισμό ως σύνολο.

Όταν αυτές οι ορμόνες είναι σε χαμηλά επίπεδα (υποθυρεοειδισμός), τα όργανα λειτουργούν σε πιο αργό ρυθμό, προκαλώντας βραδυκαρδία, δυσκοιλιότητα, πρόσληψη βάρους, δυσκολία στη συγκέντρωση και δυσανεξία στο κρύο (αργός μεταβολισμός). Ενώ όταν έχουν υψηλή συγκέντρωση στο αίμα (υπερθυρεοειδισμός), τότε έχουμε τα αντίθετα προβλήματα: ταχυκαρδία, διάρροια, απώλεια βάρους, υπερένταση και δυσανεξία στη ζέστη. Κατά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής οι ορμόνες του θυρεοειδούς παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και είναι σημαντικό οι διαταραχές τους να ανευρίσκονται πρώιμα.

Κλείσε ραντεβού από το instadoctor.gr