Τα Συμπτώματα, η Διάγνωση και η Θεραπεία
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στη μέση του λαιμού και ελέγχεται μέσω της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) από ένα κέντρο του εγκεφάλου που ονομάζεται υπόφυση. Εκκρίνει τις ορμόνες τριωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνη (Τ4) οι οποίες είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία όλων των κυττάρων και των ιστών του οργανισμού καθώς και την ανάπτυξη, και την ωρίμανση τους. Κάθε διαταραχή της λειτουργίας του, ανάλογα την ηλικία του παιδιού, μπορεί να επηρεάσει τόσο την σωματική αύξηση όσο και την νοητική ωρίμανση του.
Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί μία από τις πιο συχνές ενδοκρινικές διαταραχές που επηρεάζει τον οργανισμό, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Μπορεί να είναι είτε συγγενής (από τη γέννηση) είτε επίκτητος. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τον υποθυρεοειδισμό κατά την παιδική ηλικία, τα συμπτώματα, την διάγνωση και την θεραπεία του.
Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί μία κατάσταση όπου η θυρεοειδής αδένας παράγει λιγότερη θυροξίνη από την απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην αγενεσία (συγγενής υποθυρεοειδισμός), είτε στο μικρό του μέγεθος, είτε στη δημιουργία αντισωμάτων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του (θυρεοειδίτιδα Hashimoto).
Συμπτώματα
Τα παιδιά με υποθυρεοειδισμό ενδέχεται να εμφανίζουν μια σειρά από συμπτώματα τα οποία διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης της διαταραχής.
Στη νεογνική ηλικία εμφανίζεται παρατεταμένος ίκτερος, νωθρότητα, δυσκολία στη σίτιση, ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, δυσκοιλιότητα, μεγάλη πρόσθια πηγή.
Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία προεξάρχει η καθυστέρηση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχοκινητικής εξέλιξης, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί αίσθημα κόπωσης, μειωμένη όρεξη, χαμηλός ρυθμός αύξησης, καθυστερημένη οστική ωρίμανση, καθυστέρηση ήβης, βρογχοκήλη, έντονη δυσκοιλιότητα και μαθησιακές δυσκολίες.
Ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να αργήσει η αναγνώριση των συμπτωμάτων, αφού συχνά η εξέλιξη είναι αργή.
Διάγνωση
Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος, μετρώντας τα επίπεδα της ελεύθερης θυροξίνης (FT4) και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), ενώ συχνά ελέγχονται και τα αντισώματα του θυρεοειδούς. Η ανίχνευση του υποθυρεοειδισμού σε παιδιά απαιτεί ειδική προσοχή και εκτίμηση από έναν παιδίατρο ή παιδοενδοκρινολόγο.
Θεραπεία
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού συνήθως περιλαμβάνει τη χορήγηση θυροξίνης. Πλέον εκτός από χάπι υπάρχει τόσο σε σιρόπι όσο και σε σταγόνες, οπότε η χορήγηση έχει απλοποιηθεί. Η δόση προσαρμόζεται εξατομικευμένα ανάλογα με το βαθμό του υποθυρεοειδισμού και την ανταπόκριση του παιδιού.
Όταν χορηγούμε τη σωστή δόση δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Συμπεράσματα
Ο υποθυρεοειδισμός στην παιδική ηλικία αποτελεί μία όχι συχνή αλλά ενίοτε σοβαρή ενδοκρινική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών και την ενίσχυση της υγείας και της ευημερίας του παιδιού.
Σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο – παιδοενδοκρινολόγο σας για περαιτέρω αξιολόγηση και διάγνωση.